Agencija koja obuhvaća 22 zemlje odabrala je bivšeg britanskog paraolimpijskog sprintera Johna McFalla kao dio nove generacije od 17 odabranih za obuku za astronauta.

Evropska svemirska agencija (ESA) imenovala je svog prvog “paraastronauta” u značajnom koraku da se osobama s fizičkim invaliditetom omogući da rade i žive u svemiru, javlja Reuters.

Agencija koja obuhvaća 22 zemlje odabrala je bivšeg britanskog paraolimpijskog sprintera Johna McFalla kao dio nove generacije od 17 odabranih za obuku za astronauta.

McFall će učestvovati u studiji izvedivosti osmišljenoj kako bi ESA saznala koje uvjete je potrebno ispuniti da osobe s invaliditetom sudjeluju u budućim misijama.

“Bilo je to poprilično burno iskustvo, s obzirom da kao osoba s amputiranom nogom nikada nisam mislio da postoji mogućnost da postanem astronaut pa je uzbuđenje bilo ogromno”, rekao je McFall u intervjuu koji je objavljen na ESA-inoj web stranici.

Pridružit će se petorici novih karijernih astronauta i 11 rezervista na obuci nakon što je ESA popunila svoje astronautske redove prvi put od 2009.

ESA je prošle godine objavila poziv za osobe koje su u potpunosti sposobne proći uobičajene stroge psihološke, kognitivne i druge testove, ali im je onemogućeno da postanu astronauti isključivo zbog njihove invalidnosti.

Zaprimila je 257 prijava za ulogu astronauta s invaliditetom, paralelnu ulogu koju naziva “paraastronaut”.

Rušenje prepreka

Dobrotvorna organizacija za jednakost osoba s invaliditetom Scope opisala je odabir McFalla kao “velik korak naprijed”.

“Bolja zastupljenost osoba s invaliditetom u utjecajnim ulogama doista će pomoći da se poboljšaju stavovi i sruše prepreke s kojima se mnoge osobe s invaliditetom danas suočavaju”, rekla je Alison Kerry, voditeljica komunikacija dobrotvorne organizacije.

McFallu je nakon nesreće na motociklu amputirana desna noga u dobi od 19 godina. Osvojio je bronzanu medalju na 100 metara na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

McFall, 31-godišnji liječnik, pomoći će inženjerima ESA-e da dizajniraju promjene u hardveru potrebne za otvaranje profesionalnih svemirskih letova široj grupii kvalificiranih kandidata, priopćila je agencija.

“Poruka koju bih uputio budućim generacijama je ta da je nauka za sve i da putovanje u svemir, nadamo se, može biti za sve”, rekao je McFall.

Preuzeto sa Aljazeera Balkans.